Onderhoud EV

Een elektrische auto onderscheidt zich behoorlijk van een conventioneel aangedreven voertuig. Met name de techniek is anders. Maar net als bij brandstof aangedreven auto’s is er onderhoud nodig. In dit artikel vertellen we u alles over het onderhoud van een elektrische auto. Lees gauw verder.

ONDERHOUD ELEKTRISCHE AUTO

Het onderhoud aan een auto met brandstofmotor, houdt onder andere in dat u olie en filtering vervangt. Daarbij zijn er allerlei mechanische onderdelen die misschien gerepareerd moeten worden. Zoals de versnellingsbak, de brandstofpomp en of de motor zelf. Een elektrische auto heeft deze onderdelen niet, dus is er ook geen onderhoud aan nodig. Daarom is een elektrische auto in principe goedkoper in gebruik. Toch zijn er evengoed zaken die periodiek gecontroleerd moeten worden. Dit zijn zaken zoals:

ACCUPAKKET

Het accupakket is misschien wel het meest cruciale deel van de elektrische auto. Als de accu niet meer functioneert, kunt u eigenlijk niets meer. Het is daarom belangrijk dat het accupakket periodiek nagekeken wordt. De accu wordt gecontroleerd op eventuele kapotte cellen, een goed werkende lader en de warmteontwikkeling bij het laden en ontladen. Deze controle kunt u het beste bij een gespecialiseerd garagebedrijf laten uitvoeren. Dat heeft te maken met de hoge stroomwaarde en dat het onderhoud aan een elektrische auto niet zonder gevaar is.

REMVOERING

De remvoering van een elektrische auto wordt over het algemeen minder belast dan bij een brandstofauto. Vrijwel alle elektrische auto’s generen namelijk regeneratieve energie. Dat wil zeggen dat de elektromotor werkt als een generator. De weerstand die ontstaat vertraagt een auto al behoorlijk. Het gevaar is dat de remschijven na verloop van tijd niet meer optimaal functioneren. Naar de mening van deze experts is het belangrijk dat de remvoering regelmatig gecontroleerd wordt. Om problemen te voorkomen kunt u als bestuurder af en toe mee remmen, ook als dit eigenlijk niet nodig is.

SYSTEEM KOELING

De elektromotor, het energie-generatie systeem, de lader en het accupakket zijn gevoelig voor warmteontwikkeling. De meeste elektrische auto’s hebben daarom systemen om deze componenten te koelen. Het is logisch dat de werking hiervan periodiek moet worden getest. Teveel warmteontwikkeling is niet alleen schadelijk voor de componenten maar kan daardoor ook brand veroorzaken.

ZICHT :

Voorkom gevaarlijke situaties

Veel mensen onderschatten het belang van een goede ruitenwisser. En dat terwijl slecht zicht de oorzaak is van een groot aantal auto-ongelukken. Door vieze ruiten kan de zon of het licht van tegenliggers veranderen in een verblindende vlek. In de winter zorgt pekel juist weer voor een witte waas op de autoruiten. Maar wanneer zijn uw ruitenwissers aan vervanging toe?

Vervang je ruitenwissers op tijd

Dat ruitenwissers na een tijdje vervangen moeten worden is duidelijk, maar wanneer is dat? Volgens de BOVAG hebben ruitenwissers na 12 tot 15 maanden hun beste tijd gehad. Het synthetische rubber is dan uitgehard en de strepen op de voorruit nemen drastisch toe. Maar als je ruitenwissers een (of meer) van onderstaande kenmerken vertonen, is het in ieder geval de hoogste tijd ze na te laten kijken:

  • Hoort u een piepend geluid? Dit is een teken dat de rubbers waarschijnlijk zijn uitgedroogd.
  • Wordt uw ruit niet meer helemaal droog of blijft er een waas achter? Dan zijn de rubbers beschadigd of versleten en dringend aan vervanging toe.
  • Stuitert uw ruitenwisser? Wanneer de ruitenwissers niet hard genoeg tegen de vooruit drukken, gaan de wissers stuiteren. De kans is groot dat dit wordt veroorzaakt door slijtage van het rubber.

Is uw ruitenwisser aan vervanging toe? Maak vrijblijvend een afspraak en wij zorgen dat u weer veilig de weg op kunt.

Laat ons u terug bellen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Occasions

Op zoek naar een tweedehands auto? Bekijk onze occasions

Maak online een afspraak

Heeft u schade? Of heeft u onderhoud nodig? Plan eenvoudig een afspraak via onze website.

Contact

Bel direct (050) 534 94 44