Banden
De juiste banden zijn van groot belang voor uw veiligheid. Zodra er te weinig profiel op een band zit, wordt uw remweg langer en de kans op ongelukken groter.
Zomer-, winter- en all-seasonbanden
De juiste banden zijn van groot belang voor uw veiligheid. Zodra er te weinig profiel op een band zit, wordt uw remweg langer en de kans op ongelukken groter. Extra aandacht waar u op rijdt (in de winter én in de zomer) is daarom erg belangrijk.
Uw auto banden
Het aanrakingsoppervlak tussen een autoband en het wegdek is niet groter dan een mensenhand. Die vier banden dragen alles en niet alleen het gewicht van de auto en de inzittenden. Optrekken, remmen, dwarskrachten in bochten en dat onder alle omstandigheden en op elk wegdek. Uw auto wordt door de fabriek afgeleverd op banden met hetzelfde kwaliteitsniveau als de auto zelf. Wanneer deze banden na vele kilometers moeten worden vervangen, adviseren wij u te kiezen voor dezelfde kwaliteit.
Zomer-, winter- of all-seasonbanden?
Wij adviseren om met de juiste banden voor het seizoen te rijden. Wanneer u met winterbanden in de zomer doorrijdt, wordt het rubber zacht. Door het zachte rubber van de winterband bij een hogere temperatuur, wordt de remweg van de auto langer waardoor de kans op ongelukken toeneemt. Zodra de temperatuur onder de 7 graden komt, zijn winterbanden weer veiliger dan de normale zomerbanden.
Winterbanden hebben een grover profiel en daardoor een andere samenstelling van materiaal dan zomerbanden. Dit zorgt voor meer grip in winterse omstandigheden, waardoor u een kortere remweg heeft. Bij een temperatuur van 15 graden en een snelheid van 50 km/uur kan de remweg wel zo’n 20% langer zijn bij winterbanden dan bij zomerbanden. Hoe warmer, hoe groter het verschil.
En dan heeft u nog de all-season banden, die combineert de eigenschappen van de zomer en winterbanden. In de winter hebben ze meer grip dan zomerbanden en in de zomer hebben ze meer grip dan winterbanden. Maar ze overtreffen de zomer en winterbanden niet in hun specifieke eigenschappen. Zo is het dat de all-season in de zomer sneller slijt dan een zomerband, dit komt door de samenstelling van het rubber. Wanner je 15000 km per jaar of meer rijdt kan het toch al uit om voor de zomer en winterband te gaan.
Zomerbanden
Bij temperaturen boven de 7 graden Celsius zorgen zomerbanden voor meer grip op de weg. Dit verkort op dat moment de remweg en geeft een betere wegligging. Zomerbanden verbruiken bij de juiste temperatuur minder brandstof dan een winterband. Het is daarnaast belangrijk dat u met de juiste bandenspanning rijdt. Wettelijk is de minimale profieldiepte van zomerbanden 1,6 mm. Over het algemeen wordt aangeraden om bij 2 mm over te gaan op vervanging.
Winterbanden
Wist u dat winterbanden niet alleen geschikt zijn voor rijden op besneeuwde wegen? Uw grip wordt ook prima behouden tijdens het rijden in de regen en wanneer het hagelt of ijzelt. Wanneer u uw zomerbanden wilt wisselen voor uw winterbanden, kunt u dat het beste rond oktober doen. En (afhankelijk van het weer) rond maart weer op zomerbanden gaan rijden. Dat is wel zo veilig. Bijkomend voordeel is dat u ook nog eens langer vooruit kunt met uw zomerbanden.
Remweg winterbanden
De speciale constructie van winterbanden zorgt ervoor dat u op een besneeuwd wegdek veel eerder tot stilstand komt dan met normale zomerbanden. Uit testen (zie hieronder) blijkt dat de remweg bij een snelheid van 50 km/u zelfs meer dan de helft korter is. U staat 28 meter eerder stil. En dat kan vaak net het verschil maken.
All-Season banden
De all-seasons band doet het heel goed bij allerlei verschillende weertypes zoals we dat in Nederland kennen, zoals de naam het ook al aangeeft het is een allround band. Net als bij de andere banden geldt een minimale profieldiepte van 1.6 mm maar wij adviseren ook hierbij om de band te vervangen bij 4 mm. Want hoe minder je profieldiepte hoe minder je grip en afvoer van water is. Een voordeel van de all-Season is dat je niet in de zomer en winter een bandenwissel hoeft te doen, één van de nadelen is dat de banden sneller slijten. En niet alle landen zien een all-season band als winterband. In bepaalde landen waar winterbanden verplicht zijn, mag je wel rijden met banden die een 3PMSF- symbol (Three Peak Mountain, Snow Flake) hebben. Dit geldt bijvoorbeeld in Duitsland en Oostenrijk.
Laat ons u terug bellen
Heb ik winterbanden alleen nodig als het sneeuwt?
Nee, het is een misverstand dat winterbanden alleen bedoeld zijn voor rijden op besneeuwde wegen. Ze zijn ook vooral geschikt voor rijden in de regen, hagel en ijzel. Zodra de temperatuur onder de 7 graden Celsius daalt, is het hebben van winterbanden een goed idee.
Wat is het verschil tussen winterbanden en winterwielen?
Een winterband is alleen de rubberen band; net zoals je een band voor een fiets hebt. Een winterwiel is een band met velg erop; net zoals een compleet voorwiel. Het voordeel van winterwielen is dat ze sneller te wisselen zijn en dat daardoor de wissel goedkoper is.
Zijn winterbanden verplicht?
In Nederland zijn ze niet verplicht, maar in veel andere landen wel. Informeer dus tijdig als u op vakantie gaat.
Wanneer moet je weer wisselen naar zomerbanden?
Dat hangt o.a. af van hoe het weer is, maar globaal kun je stellen dat oktober en maart de wisselmaanden zijn.
Hoe moet ik de winterbanden bewaren?
In goed geventileerde, droge, gematigde omgevingen, beschermd tegen direct zonlicht en slecht weer. Maar u kunt ze natuurlijk ook bij ons in de opslag laten na de wissel.
Occasions
Op zoek naar een tweedehands auto? Bekijk onze occasions
Maak online een afspraak
Heeft u schade? Of heeft u onderhoud nodig? Plan eenvoudig een afspraak via onze website.